Nový Mercedes-AMG CLE 53 dokáže otvoriť strechu, nepotrebuješ na to konzervový otvarák

Samuel Turanský

17.05.2024

Mercedes posúva svoju ponuku smerom k otvorenému priestoru. Nové a viac tried nahradzujúce kupé CLE má predsa brata s karosériou kabrio. Lenže čerešnička na torte prichádza s najnovším prevedením označeným Mercedes-Benz CLE 53 Convertible 4Matic+. Sekcia AMG zobrala kabriolet a spravila mu rovnakú kúru ako má uzavreté vozidlo. Viem, že niektorí čakali len na toto. Čo od auta môžeme očakávať?

Brutálny výzor

Už základný a pekný Mercedes CLE s otvorenou strechou vyzerá nadupane, veď má balík AMG štandardne. Reálne AMG je aj tak úplne inde a svetu hrdo ukazuje, že dynamika nie je len na papieri, ale srší z neho už pri státí. Mercedes-AMG CLE 53 sa od obyčajného CLE Convertible dokáže ľahko diferencovať.

Základom úspechu modelu už na parkovisku bude kompletný bodykit od AMG meniaci nielen predný, ale aj zadný nárazník. Mercedes do balíka prihodil aj špecifické zliatinové disky a nezabudol ani na zopár odznakov. Na vozidlách AMG môžete mať, najnovšie, miesto vrchného znaku na kapote aj erb s označením sekcie automobilky z Affalterbachu. No a na čo som zabudol? Na prednú masku chladiča s vertikálnymi rebrami ako majú všetky AMG súčasnosti.

Komfort v kabíne

Vylepšenia pre CLE 53 prichádzajú aj v interiéri. Veď športovejšie sedačky sú základ a takisto je základ prerodu aj AMG volant so šiestimi dotykovými lúčmi. Isté zmeny badať v informačno-zábavnom systéme. Disponuje novými funkciami. Ale aj napriek športovosti ostáva CLE 53 od AMG stále komfortným autom.

Aj Mercedes-AMG CLE 53 Convertible má stále 4 sedadlá a tie predné fúkajú na krk, ak si správne zvolíte výbavu. Fúkajú na krk teplý vzduch, v momente, keď zapnete príslušný softvérový modul. Aj napriek určeniu je kabrio aj vhodným vozidlom na dlhšie trasy. Veď má batožinový priestor s objemom 385 litrov. Treba vedieť, že 385 litrov je iba v prípade zatvorenej strechy. Ak máte strechu dole, tak sa vám objem scvrkne o 100 litrov.

Ku komfortu má prispieť ale ešte jedna zaujímavá záležitosť. Kožené sedačky dostanú špeciálny povrch, ktorý odráža infračervené žiarenie. Prečo by vás to malo zaujímať? Asi preto, že takto sa Mercedesu podarilo znížiť teplotu povrchu minimálne o 12 °C. Reálny prínos? Sedadlá sa nerozžeravia do extrémnych hodnôt, ostanú síce na vysokých teplotách, ale zadok vám nezhorí.

Dostatok výkonu

Pohon novinky má za úlohu radový trojlitrový šesťvalec kombinujúci klasické turbo s elektronickým kompresorom. A do všetkého ešte vstupuje aj mild hybridný doplnok. Mercedes ho volá EQ Boost.

Celkový výkon motora je 331 kW/450 k a ďalších 17 kW/23 k pridáva integrovaný štartér generátor, čiže mild hybrid. Základný krútiaci moment má maximum 560 Newton metrov, ale na 10 sekúnd sa viete dostať až na 600 Newton metrov. Toto je Overboost! Trojlitrový šesťvalec je spojený s deväťstupňovou automatickou prevodovkou a tá zase posiela všetky parametre na všetky štyri kolesá s variabilnými režimami. Aby sme nezabudli, toto je AMG Speedshift s dvomi spojkami.

Cena ako za zlato

Ešte dôležitejšie ako zrýchlenie na stovku je zrýchlenie zo žiadnej strechy na zavretú strechu a naopak. Mercedes oznámil, že prestavba sa dá vykonať do rýchlosti 50 km/h a trvá 20 sekúnd. Aj jedným, aj druhým smerom. Lenže rozmýšľajme, koľko môže toto auto stáť? Znova je situácia, že ešte nemáme presne čísla. Ale môžeme hádať cifry kľudne nad 100 000 € s pár prvkami výbavy. Možno zlato stojí viac, ale aj tak to za CLE 53 od AMG nie je nízka cena.

Málo výziev v kategórií

V kategórií nie je veľa konkurentov. CLE 53 od Audi ohrozenie nemá a rovnako nemá ohrozenie ani od automobilky Jaguar. Volvo sa na kabriolety vykašlalo už dávno, takže je to hlavne o dvoch najzásadnejších hráčoch. Veď v podobnej veľkosti je aj BMW M4 Convertible. Veľkostne je podobné, cenou bude možno trochu nižšie. Ale základné charakteristiky ako automat, štvorkolku a trojlitrový šesťvalec má podobné. Akurát BMW zo šesťvalcov pritiahne až 375 kW/510 k.

Kým BMW má M4 už ako úplný vrchol kabrioletov, ak nechcete siahnuť po osmičke, tak CLE stále čaká na najviac brutálnu verziu AMG CLE 63S. A ešte máme Porsche, lenže to má menej miesta vzadu.

Ak chcete nejaký pekný kabriolet na leto, tak si ho môžete pozrieť aj v našej ponuke, kolegovia a kolegyne vám pomôžu nielen s výberom, ale aj s financovaním a poistením!