Električkou rýchlo a zbesile? Cupra Born VZ splní tajné sny

Samuel Turanský

22.02.2024

Máte radi rýchlu jazdu a zároveň chcete zachraňovať veľryby každým jedným prejdeným kilometrom? Na výber je toho extrémne veľa a pokiaľ nemáte peniaze na šialené modely Rimac, ktoré stoja v rádovo miliónoch eur, tak vám odpoveď prináša aj španielska automobilka Cupra. Kým sa na trh dostane model Tavascan, pripravila malú pikošku s vylepšenými jazdnými vlastnosťami a vylepšeným elektrickým motorom. Bude sa volať Cupra Born VZ. VZ je skratka od španielskeho slova Veloz, ktoré znamená rýchly.

Je Born VZ rýchly naozaj?

Cupra Born vycucala všetky moderné technológie koncernu Volkswagen. Má to najlepšie v aktuálnej ponuke. Zo skladov Španieli vybrali všetky vrcholné prevedenia komponentov a dali ich do svojho elektrického modelu. Doteraz ste sa mohli stretnúť s verziou eBoost, ktorá mala 170 kW/231 k a výkon prichádzal celkom vlažne. Zrýchlenie na stovku trvalo 6,7 sekundy. Nový vrchol ukáže, že športové tvary dokážu ladiť aj s dynamickými jazdnými parametrami!

Prvé tvrdenie hovorí, že sa zmenil podvozok DCC Sport, využíva teraz lepšie stabilizátory a upravené pružiny. Prečo? Jednoducho preto, aby Cupra Born VZ dokázala využiť pri daný výkon a vylepšené súčiastky systému. Veď elektrický motor skočil výkonom hore o 40% až na výkon 240 kW/326 k. Krútiaci moment ale zaznamenal posun až o 70% a vrcholí hodnotou 545 Nm. Podľa slov predstaviteľov automobilky je Cupra Born VZ schopný akcelerovať na stovku iba za 5,7 sekundy. Vidíte tú zmenu? Sekunda dole. Ďalšie zmeny dynamických parametrov sú skryté v riadku s maximálnou rýchlosťou. Doteraz ste mohli s verziou eBoost upaľovať 160 km/h, Born VZ zvládne až dvesto kilometrov za hodinu. Matematická trojčlenka neklame, nárast maximálky sa dostal na 25%.

A to nie je všetko vážení! Cupra Born VZ využíva síce batériu s klasickou kapacitou 82 kWh, ale má zlepšené parametre a využiteľných nie je 77 kWh ako doteraz, ale až 79 kWh, čo je zase pokrok pri pohľade na maximálnu vzdialenosť dojazdu. Pri plnom nabití a ľahkej nohe na pravom pedáli dokáže Born VZ prejsť na nabitie vzdialenosť až 570 km. Nabíjanie ukáže výkony 11 kW striedavého prúdu AC a až 170 kW jednosmerného prúdu DC. Dôležitý údaj nie je len za koľko sa auto dostane z nula na 100 km/h ale aj za koľko sa dostane z 10 na 80% nabitia. Na to mu stačí iba 30 minút. Born VZ ukazuje dominanciu.

Pohľadová rýchlosť nechýba

Cupra Born už aj bez novej verzie VZ vyzeral výrazne a extrémne. Nestratí sa na žiadnom parkovisku, lebo väčšinou bude stáť priamo pri nabíjačkách. Ale nestratí sa ani zlato-medená tematika a pre VZ si dizajnéri našli nové výrazové prvky. Štandardom sa stanú disky s priemerom 20 palcov so špecifickým tvarovaním. Aj tu sa prejavil nárast o jeden palec, predchádzajúci Born eBoost vykazoval len 19 palcov priemeru.

Čo by ste chceli viac? Už len logo na kufri chýbalo. Logo VZ. Interiér sa ukazuje s výraznejšími zmenami, ale nemusíte si ich všimnúť. Dotykový displej je o čosi väčší a má nový infotainment. Ten infotainment, čo dokáže lepšie plánovať a na požiadanie zohriať batériu pred nabíjaním. Ale táto významná zmena je stále v tieni nových sedačiek Cupra Bucket, sedačiek použitých aj v špeciálnych sériách Cupra Formentor VZ5.

V triede je toho viac

Aké sú parametre vozidiel hothatch? Asi také ako má aj Cupra Born VZ. Konkurentom môže byť napríklad Volkswagen Golf GTI, či niektoré prémiové malé hatchbacky, možno aj Hyundai i30N. Ale na elektrickej pôde konkurentov veľa niet.

Najlepšie strieľanie je určite v lesoch koncernu. Volkswagen ID.3, ako najbližší pokrvný súrodenec, hovorí jasnou rečou. Onedlho v jeho cenníkoch pribudne podobná športová lahôdka označená ID.3 GTX. Jeden extrém je aj z Číny. MG4 xPower má rovnako masívny výkon, ešte masívnejší krútiaci moment a výzor schopný už pri zaparkovaní odhaliť všetky rýchle a zbesilé požiadavky.

Teraz menej populárny názor. Svojím spôsobom môže byť konkurentom aj Tesla Model 3 v budúcej verzii Performance. Určite bude mať šialené zrýchlenie, lebo to už má verzia Long Range. Za 43 490 € je zrýchlenie na stovku za 4,4 sekundy a dojazd vraj až 629 kilometrov.

Ak zamýšľate kúpu elektrického vozidla, tak si môžete pozrieť aj našu ponuku! Naši makléri sú vám k dispozícii!